Verilere göre, kalp ve damar hastalıkları Türkiye’deki ölüm nedenleri arasında birinci sırayı alıyor ve ölümlerin yaklaşık yüzde 40’ından sorumlu. Hekimler, kalp sağlığına özen göstermenin risk faktörlerini azalttığına dikkat çekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kalp hastalıkları yaşamı tehdit eden sağlık sorunları arasında birinci sırayı alıyor. Bu nedenle, kalp sağlığına özen göstermek ve risk faktörlerini azaltmak önemli. Uzmanlar, kalp ve damar sağlığı için stresten uzak durulması, kaliteli uyku, dengeli beslenme ve egzersizin önemine dikkat çekti.
Kardiyovasküler hastalıklar, dünya genelinde ölümlerin yaklaşık üçte birine neden oluyor. Bu durum, küresel ölüm nedenleri arasında birinci sırayı alıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kalp ve damar hastalıkları Türkiye’deki ölüm nedenleri arasında birinci sırayı alıyor ve ölümlerin yaklaşık yüzde 40’ından sorumlu. 11-17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle açıklamalar yapan Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelik, erişkin bağışıklamasının kalp yetersizliği ve kronik kalp hastalığı olan hastalar için önemli koruyucu bir tedbir olduğunu belirterek “Grip ve pnömokok (zatürre) aşıları gibi uygun aşılar, bu hastaların enfeksiyon riskini azaltır ve kardiyovasküler komplikasyon riskini düşürür. Bu nedenle, bu hastaların düzenli olarak aşılanması önemlidir. Kronik kalp hastalığı olan bireyler, aşı polikliniği olan hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde pnömokok yani zatürre aşılarını ücretsiz şekilde yaptırabilirler” dedi.
SEBZE VE MEYVE TÜKETİN
Kalp ve damar sağlığını korumak için yaşam tarzı değişikliklerinin önemli olduğunu vurgulayan Çelik, kalp ve damar sağlığı için özetle şu önerilerde bulundu:
“Taze sebze ve meyve, tam tahıllar, yağsız protein kaynakları ve sağlıklı yağlar tüketmeye önem verin. İşlenmiş ve yüksek şekerli gıdalardan, doymuş yağlardan ve tuzdan kaçının. Haftada en az 150 dakika orta şiddette egzersiz (yürüyüş, yüzme, bisiklet) veya 75 dakika yoğun egzersiz (koşu, hızlı bisiklet) yapmaya çalışın. Kas güçlendirme egzersizlerini de haftada en az iki gün yapın. Sağlıklı bir vücut ağırlığı koruyun ve kilo verin. Sigara ve alkol tüketimini bırakın. Stres, kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Stresi azaltmak ve yönetebilmek için gerekirse destekleyici yöntemlere başvurun. Yeterli ve kaliteli uyku alın. Yetişkinler için genellikle her gece 7 ila 9 saat uyku önerilir. Düzenli sağlık kontrolü yaptırarak kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol düzeylerini kontrol altında tutun. Doktorunuzun önerilerine ve tedavi planına uyun.”
kaynak Birgün.net