Lavanta, tatlı çiçek kokusuyla kolayca bilinen, nane ailesinden çiçekli bir bitkidir. 2.500 yıl öncesine kadar bir geçmişi olan Akdeniz, Orta Doğu ve Hindistan’a özgü olduğu bilinen bir bitkidir.Lavanta güzel çiçekleri,hoş kokusu ve çok geniş bir kullanım alanı sebebiyle yetiştirilmesi çok yaygınlaşmıştır.
Lavanta,kurutularak giysi,temizlik malzemesi ve kişisel eşyalara koku verme ,tazelik verme amacıyla kullanıldığı gibi birçok sağlık yararlanımı içinde kullanılmaktadır.Kurutulmuş Lavanta çiçekleri, çarşaflarda, dolaplarda ve çekmecelerde ferahlık vermek için poşet içerisinde yaygın olarak kullanılır.Kozmetik sanayinde çok tercih edilmektedir.
Lavanta;çiçeklerinden,yapraklarından damıtma işlemiyle yağı çıkarılarak tıbbi ve ticari amaçlı da oldukça sık kullanılmaktadır.Lavanta yağı dezenfektan, antiseptik, antienflamatuar etkisiden dolayı böcek ısırıkları,güneş yanıkları,iltihaplı durumlar ve sivilceler için kullanılabilir.
Mutfaklarda Lavanta, salatalara, çorbalara, et ve deniz ürünleri yemeklerine, tatlılara, peynirlere, unlu mamullere ve şekerlemelere çiçeksi, hafif tatlımsı bir tat verir. Çoğu yemek pişirme uygulamasında, yaprakları kullanılabilse de, kullanılan kurutulmuş çiçeklerdir. Sadece tomurcuklar veya çiçekler, koku ve aromanın en iyi elde edildiği yer Lavanta esansiyel yağıdır.Tomurcukları demleme yoluyla çay olarak tüketilmektedir.
Lavanta kokusunun depresyon,kaygı ve sinirliliği yatıştırıcı etkisi olduğu kanıtlanmıştır.Lavanta aromaterapik yağı refleksoloji masajı seanslarında etkilidir.Ayrıca saç uzamasını artırır,mantarın ilerlemesini durdurur,solunum sağlığı üzerinde etkisi olumludur.
Faydalı bilgiler için çok teşekkürler İrfan bey.