Köri, başlıca Pakistan ve Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharat karışımıdır,İçinde başlıca zerdeçal ve sumak olmak üzere birçok baharat yer almaktadır. Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır. 1960’lı yılların sonunda ve 1970’li yılların başında bütün dünyaya yayılmıştır. Körinin Asya mutfağında et yemeklerinden salatalara ve pilavlara dek çok geniş bir kullanım alanı vardır. Beyaz et yemeklerine ve sebze sotelere çok yakışır. Köri, sos haline getirilerek de kullanılır çoğunlukla makarna ve çorbalarda tercih edilir.
Köri ; kimyon,biber,zerdeçal,kişniş,karanfil,kakule,zencefil,hint cevizi,demirhindi,acı kırmızı biber baharatlarının eklendiği bir karışımdır.Rengini içine katılan zerdeçaldan alan karışım, kullanıldığı yemeğe kendine özgü bir renk katar.Yoğun bir tada ve yine aromatik yoğun bir kokuya sahip olan karışım, kokusunu köri yaprağından alır.
Köri tüketimi bağırsaklarınızı hızlandırıp sağlıklı çalışmasına etki eder.Bol antioksidan içeren köri karışımı baharat sayesinde, cildinizi yenilerken iç organlarınızın da temizlenmesine yardımcı olursunuz.
Köri ve sosunun aşırı kullanımı midede ekşime ve yanmaya neden olur.Köri çay ile birlikte kullanıldığında zayıflamaya etkisi olmasının yanında özellikle bağırsak kanseri başta olmak üzere kanser türlerine karşı olumlu etkileri bulunmaktadır.
Çok fazla tüketildiği zaman vücutta alerjiye neden olur.Hazır köri karışımını bileşenleriyle kendinizde hazırlayablirsiniz.