Karabiber, biber bitkisinin henüz yeşil olan, olgunlaşmamış sert çekirdeklerinden üretilir.Güney Asya’ya özgü bir bitkidir
Karabiber Hindistan ,Malezya, Asya ve Endonezya’da yetişmektedir .Karabiber bitkisi henüz yeşilken sert meyvasından üretilir sert çekirdekli meyveler temizlenerek kurumaya hazırlanmak için sıcak suda az bir miktar pişirilir sıcaklık biberdeki hücre duvarlarını yırtarak kurutma sırasında esmerleşme enzimlerinin işini hızlandırır, sert çekirdekli meyveler güneşte veya makinada birkaç gün kurutulur bu sırada tohumun etrafındaki biber kabuğu süzülür ve ince buruşuk siyah bir tabaka halinde koyulaşır ,kuruduktan sonra bu baharata karabiber denir.
Karabiberin sağlık açısından uyarıcı ve iştah açıcı bir özelliği vardır fakat zayıf böbreklere, basura mesaneye ve hassas midesi olanlara zararlıdır midesi sağlam olanlar için ateş düşürücü ve öksürüğü yumuşatıcı özelliği vardır sindirimi kolaylaştırmak için karabiber nane ve tarçın ile birlikte bir sos gibi hazırlanmalı ve o şekilde kullanılmalıdır ,ağızda tane olarak çiğnendiğinde zaman tükürük miktarını çoğaltır .Karabiber antioksidan özelliği içeren fenolikasitler içerir.
Karabiber yüzyıllardır gıda olarak tüketilmesinin yanısıra ilaç veya haşere öldürücü olarak da kullanılmaktadır.
C vitamini yüklü olan karabiber antibiyotik etkisiye sahiptir. Hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Vitamin ve mineral açısından zengin olan karabiber enerji verir, sindirim sistemini korur ve daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bağırsak ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelir.
Kansere karşı koruma sağlar.Metabolizmayı sağlıklı çalıştırır.Cildin sağlıklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.Saçta kepeklenme sorununa iyi gelir.Stresi önler.
Karabiber tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Fazla tüketimi mide sorunlarına yol açabilir. Cilde uygulanmamalıdır. Yakıcı özellikte bir baharat olduğu için cildi tahriş eder.Gastrit hastaları karabiber kullanımından kaçınmalıdır.Yaz aylarında yoğun karabiber tüketimi fazla terlemeye yol açabilir.Fazla tüketimi cildin kurumasına yol açar.Tansiyon, egzama, damar sertliği, romatizma ve bağırsak iltihabı gibi sorunları bulunan kişiler mümkünse hiç tüketmemelidir.
Karabiberin mutfaklarda kullanmı
Mutfakta genellikle soslarda salatalarda yağlı etlerde ve şarküteri gıdalarda kullanılır.Yemeklerde sıkça kullanılan karabiber için günlük önerilen tüketim miktarı 1 çay kaşığı olarak belirtilmiştir.Karabiber,gıda sanayinde özellikle et ve fırın ürünlerinde, çeşni ürünleri ve sebze, tavuk ve balık çorbalarında, ayrıca sebze, alkolsüz içecek, soslarda, zeytinyağlı ve etli dolmalarda, turşu, salata, yumurta ve şekerlemelerde kullanılır.Hemen hemen tüm yemeklerle uyumludur. Yemek pişerken veya piştikten sonra kullanılabilen bir baharattır.