Tarçın defnegiller familyasına ait cinnamomum isimli tropikal bir ağaç türünün iç kabuklarından elde edilen bir baharat türüdür.Tarçın ağacı olarak da bilinen Sri Lanka menşeli bu bitki, gövde kısmında yoğun miktarda kumarin bileşeni içerir. Vanilyamsı bir kokuya sahip olan kumarin maddesi, tarçının kendine has tat ve koku özelliklerinin temelini oluşturur. Tarçın, içeriğinde yüksek oranda vitamin ve mineraller barındırır.Seylan tarçını gerçek tarçın olarak bilinir.
Tarçının faydaları nelerdir
Tarçın antienflamatuar özelliğe sahiptir ,kalp hastalığı riskini azaltabilir , insülin hormonuna duyarlıdır , kan şekerini düşürür ve güçlü bir antidiyabetik etkiye sahiptir tarçın nörodejeneratif hastalıklar üzerinde yararlı etkilere sahiptir ,tarçın göz sağlığına faydalıdır antibakteriyel özellikleri sayesinde mantar enfeksiyonlarında kullanılır probiyotik özellikleri sayesinde bağırsak sağlığını iyileştirir.Ağız sağlığı için faydalıdır,boğaz ağrısını hafifletir,hafızayı kuvvetlendirir,dikkat artırıcı etkisi vardır.
Tarçının yan etkileri nelerdir
Ağız ve dudakları tahriş ederek küçük yaralara neden olabilir bazı kişilerin tarçına alerjisi olabilir ciltte kızarıklık ve tahrişe neden olabilir ,kan şekerinizi aniden düşürebilir ,düzenli kullanılan ilaçlarla birlikte tarçın kullanımı sakıncalıdır .Çarpıntıya sebep olabilir.
Mutfaklarımızda tarçın kullanımı
Tarçın hem tuzlu hemde tatlı yiyeceklerle kullanılabilir tarçın mısır gevreği ,yulaf ezmesi sütlü ürünlerde kahve de yoğurt ve dondurma üzerinde kullandığı gibi kurabiyeler ve ev yapımı zencefilli çörekler de esmer pirinçli pilavda zeytinyağlı dolma içinde kuru meyve ile yapılmış meyve kompostosu içerisinde kullanılabilir baharatlı ve tatlı kombinasyonlarına özel lezzet vermek amacıyla yemeklerde kullanılır.Tarçın zengin aroması ve hoş kokusu ile mutfaklarımızın vazgeçilmezidir.