Kimyon tohumları kendine özgü aroması nedeniyle baharat olarak kullanılmasına rağmen, geleneksel tıpta çeşitli hastalıkları tedavi etmek için de yaygın olarak kullanılmaktadır.Kimyon tohumları Cuminun cyminum bitkisinden elde edilir.Maydanoz ailesinin bir üyesi olan Apiaceae familyasına ait Doğu Akdeniz’den Güney Asya’ya kadar uzanan bir bölgede yetişir. Kimyon tohumları dikdörtgen ve sarı-gridir. Kimyon tohumları eski zamanlardan beri birçok farklı yemek kültürünün çeşitli mutfaklarında hem bütün hem de öğütülmüş formda kullanılmaktadır. Hindistan’da kimyon tohumları binlerce yıldır kormalar (Hint yemeği)ve çorbalar dahil olmak üzere sayısız yemeğinde geleneksel bir baharat olarak kullanılmaktadır ve ayrıca diğer birçok baharat karışımının bir bileşenini oluşturmaktadır. Gıda kullanımının yanı sıra geleneksel tıpta da birçok uygulaması vardır. Hindistan’daki Ayurvedik tıp sisteminde, kimyon tohumlarının, özellikle sindirim bozuklukları için tıbbi bir değeri vardır. Kronik ishal ve hazımsızlıkta kullanılır.
Özellikle et yemeklerinde kullanılan kimyon pek çok kebap çeşitlerinde ve yöresel yemeklerde hamur işlerinde kullanılır.Bizim mutfağımızda; içli köfte harcında, kısırda, köftede, nohut ve fasulye gibi bakliyat yemeklerinde kimyon kesinlikle vardır.Avrupa’da pek çok ekmek kimyonlu olarak üretilir ve bu özellikle tercih edilir.Bizim mutfağımızda sucuk yapımında kesinlikle kimyon kullanılır
Kimyonun faydaları
Sindirimi düzenlemeye yardımcı olur.Kas ve kemik gelişimini destekler.Yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.Bağışıklığı destekler.Astım ve bronşitin tedavisinde etkisi vardır.Serbest radikallere karşı hücrelerimizi korumaya yardım eder.Diyabetin tedavisinde destekleyicidir.Kan sulandırıcı etkisi vardır.
Kimyon yağı
Soğuk pres yöntemiyle elde edilen kimyon yağı, Romalılardan beri kullanılır. Antiseptik özelliği bulunan kimyon yağının açık yaralarda dahi kullanılabildiği söylenir. Yemeklerde çok kullanılmayan kimyon yağı, yüzyıllar boyunca genellikle tedavi edici özelliği ile kullanılmıştır.Annelerde süt artırıcı etkisi vardır.Etkili bir gaz söktürücüdür.Ağrıyan eklem yerlerine kimyon yağı ile yapılan bir masajın, ağrıları azaltıcı etkisi bulunur.Mide ağrıları için etkili özelliği vardır.
Kimyon çayı
Toz haline gelmemiş öğütülmemiş kimyonu tohumlarının çayını yapılabilir Bunun için yaklaşık olarak 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu 1 bardak kaynamış su içerisine eklenmeli ve 5 dakika bu şekilde bekletilip demlenmelidir. Bu şekilde kimyon çayı günde 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir.
Fazla tüketildiğinde geğirmeyi arttırabilir. Çok sık kimyon tüketimi karaciğer ve böbreklerde hasara yol açabilir. Bazı kişilerde karın ağrısı ve baş dönmesi gibi yan etkilerin görülmesine neden olabilir. Hassas ciltli ve alerjiye yatkın olan kişilerde deri döküntüsüne yol açabilir. Tansiyon problemi olan kişilerin bu çayı içmemesi gerekir.