Dereotu durakotu,turakotu,tereotu isimleriyle de bilinir.Dereotu, anason ve meyankökü benzeri bir tada sahiptir.Kullanılan kısımları yaprağı,tohumları ve sapıdır.Yetiştiği yerler Avrupa,Akdeniz ülkeleri,Hindistan,İran ve Mısır’dır.Eski Roma dönemlerinde dereotu sevinci mutluluğu simgelermiş. Gladyatörler kuvvetli kalabilmek için dereotu yağını kullanırlarmış.
Taze olarak kullanılan dereotu yaprakları kurutularak baharat olarak da tüketilmektedir.Mutfaklarımızda dereotu genellikle salata dolma ve et yemeklerinde kullanılır.Mutfağımızda zeytinyağlı yemeklere,patates,somon balığı ve salata çeşitlerine yakışır ,yoğurtlu ve meze tarzı yiyeceklere aromatik tadında dolayı ayrı bir lezzet katar.Çorbalarda,cacıkda,poğaça ve börek çeşitlerimizde sıksık kullanılır.
Yoğun flavonid ve antioksidan içeriği sayesinde A ve C vitamininden zengindir.
Ayrıca dereotu yağı, depresyon ve strese yardımcı olur ve ayrıca yetişkinlerde sindirim sorunlarına yardımcı olarak gaz, kabızlık ve hıçkırık nöbetlerini azaltır. Dereotu yağı önemli antioksidanlar içerir.
Fazla tüketildiğinde dereotu zararları olabilir.Hamilelik sürecinde doktora danışarak tüketilmelidir. Aşırı tüketimi alerjiye sebep olabilir.