Bergamot, sedef otugiller ortalama 4 m boyunda bir ağaç türüdür. Anavatanı Batı Hindistan’dır. Yaprakları uzun ve koyu yeşildir. Çiçekleri beyaz renkli ve küçük olup, meyveleri küre veya armut biçiminde, 5–7 cm çapında etli kısmı ekşi lezzetli, kabuk kısmı limon sarısı renklidir.Türkiye’de Doğu Akdeniz’de, özellikle Adana, Mersin ve Hatay gibi sıcak iklime sahip şehirlerimizde yetiştirilir.Meyvesi armut biçimindedir ve her ne kadar limona benzese de aslında limondan tamamen farklıdır.
Bergamot, çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.Bergamotun en güzel formu çayımıza kattığı nefis koku ve eşsiz lezzetdir . Ayrıca kabuklarının sıkılmasıyla elde edilen esansı hoş kokusu nedeniyle birçok parfümde kullanılmaktadır.
En sık kullanım şekli çay olan bergamot, aromaterapik yağ olarak ciltte canlandırıcı ve rahatlatıcı kozmetik ürünlerinde kullanıma sunulmaktadır.Yoğun etkisi sebebiyle cilt ürünlerinde dikkatli kullanılması gerekmektedir.
Bergamot meyvesi mutfaklarımızda sıklıkla reçel yapımında kullanılır ve oldukça lezzetlidir.Bergamot reçeli meyvenin kabuklarından yapılır.Dondurma ve turtalarda da kullanılır.Çok acı ve ekşi tadından dolayı meyvesinin suyu veya iç kısmının yenmesi tercih edilmemektedir.
Bergamotun kokusu serotonin ve dopamin salımını artırır. Yapılan çalışmalar, bergamot yağı ile yapılan aromaterapi tedavisinin, anksiyete ve diğer fiziksel ve psikolojik stres semptomlarını azalttığını göstermiştir.C vitamini bakımından son derece zengin ve antioksidan kaynağıdır.