Zencefil şekilsiz, parçalar halinde soyulmuş ya da soyulmamış halde kurutulmuş kökleri ya da bunların öğütülmüş hali ile baharat ve ilaç olarak kullanılan kök bitki türüdür.
Geleneksel ve kanıta dayalı olmayan hekimlik uygulamalarında mide rahatsızlığına, baş dönmesine iyi geldiği ifade edilir. Ayrıca iştah açıcı, antiseptik, midede, gaz söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum yollarını açıcı ve toksin atıcı etkilerinden bahsedilmektedir. Bunun yanında kan damarlarını açtığı ifade edilir.Bilimsel olarak sadece hayvan deneylerinde ki araştırmalar sonucuna göre kanser araştırma dernekleri tümörlerin gelişmesini önleyici etkisi olduğunu söylemektedirler.Hamilelikte olan mide bulantısı,taşıt ve deniz tutması durumunda,hazımsızlık durumunda,demans ve alzheimer hastalarında beyin hasarını azaltmak için şeker hastalarında kan şekerini düşürüp insülin miktarını artırmak için yüksek tansiyon hastalarında tansiyonu düşürmek için astımlı hastalarda alerjiyi azaltmak için adet sancısını azaltmak için zencefil kullanılabilir.
Zencefilin mutfaklarda kullanımı
Zencefil tencere yemeklerinde taze veya kurutulup öğütülmüş halde kullanılır.Çorbalarda,ızgara etlerde ayrıca kek ve tatlı çeşitlerine lezzeti artırmak için katılır .Zencefilden reçel,şarap,likör de yapılır.Genellikle baharat olarak tüketilsede zencefilin çayı da yaygın olarak tüketilmektedir.
Zencefilin olumsuz etkileri
Zencefil çayı 2 yaşın altındaki çocuklar için uygun değildir.Zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananlar kullanmadan önce hekimine danışmalıdır.Zencefil tansiyonu düşürür. Tansiyon hastası iseniz ve ilaç kullanıyorsanız zencefil kullanmadan önce hekiminizle görüşünüz.