Her yıl yaklaşık 8 milyon kişi tütün kullanımını nedeniyle, 65 bin çocuk ise pasif içicilikten dolayı hayatını kaybediyor. Uzmanlar 13-15 yaş arasında 40 milyonu aşkın çocuğun tütün kullanmaya başladığını belirtiyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, her sene 7 milyondan fazla kişi doğrudan tütün kullanımına bağlı hastalıklar, 1,2 milyon kişi de pasif içicilik nedeniyle yaşamını yitiriyor. DSÖ uzmanları, 13-15 yaş arasında 40 milyonu aşkın çocuğun tütün ürünlerini kullanmaya başladığını aktarırken her 10 kişiden 9’unun ise 18 yaşından önce sigara kullanmaya başladığına dikkati çekiyor.
Türk Toraks Derneği (TTD), 31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü nedeniyle yaptığı açıklamada tütün ürünleri kullanımının Covid-19 açısından yarattığı hayati tehlikelere karşı uyardı. TTD her yıl hayatını kaybeden yaklaşık 8 milyon insanın içinde 65 bin çocuğun da olduğunun altını çizdi. Salgın döneminde sigara bırakma polikliniklerine başvurunun azaldığını vurgulayan TTD’den Doç. Dr. Dilek Karadoğan, “Tüm sağlık kuruluşlarında sigara bırakma polikliniklerine yeniden öncelik verilmesi ve nikotin bağımlılarının etkin bırakma yöntemine ulaşımın arttırılması gerekmekte” dedi. Karadoğan, elektronik sigara ve benzeri ürünlerin sigara kadar zararlı olduğunu kaydetti: “Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri de aslında birer tütün ürünü. Bu yeni nesil ürünleri pazarlayan tütün endüstrisinin ana hedef kitlesini oluşturan gençlerde elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri kullanımındaki artış endişe verici.”
TTD’den Prof. Dr. Banu Salepçi, sigara içen kişilerin Covid-19’u 2-2.5 kat daha ağır geçirdiğini belirterek, tütün ürünlerinin koronavirüse iyi geleceğini söyleyen yazıların safsatadan ibaret olduğunun altını çizdi: “Dünya çapında yapılan birçok araştırma var. Bu araştırmalar tütün ürünleri kullanımı ile Covid-19 ilişkisini ortaya koyuyor. Ağır Covid-19 geçirmekle tütün kullanımının birebir ilişkili olduğu ortaya konuldu.”
Tedaviler geri ödeme kapsamında olmalı
Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek ise sigara bırakma tedavilerinin ücretsiz olması gerektiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Türkiye’de bırakma hattına ulaşmak ücretsiz olmakla birlikte tedaviler sürekli ve ücretsiz değil. Oysa nikotin yoksunluk tedavisinin geri ödeme kapsamında olması sigara bırakma başarısını artırmakta.”
kaynak birgun.net