Teknolojinin Öncü Kadınları Geleceği Şekillendiriyor

Teknolojinin Öncü Kadınları Geleceği Şekillendiriyor
Paylaş

Kadın Dostu Markalar Platformu Farkındalık Kitaplığı’na Teknolojide Kadın Gücü kitabını ekledi…

Eğitimden iş hayatına, aile hayatından sosyal hayata, yaşamın her alanında kadını destekleyen projeler üreterek bu konuda toplumda bir farkındalık oluşturmaya çalışan Kadın Dostu Markalar Platformu, Türkiye Ekonomisi’nin Kadın Liderleri dijital kitabının ardından Farkındalık Kitaplığı’na Teknolojide Kadın Gücü kitabını ekledi. Teknolojide Kadın Derneği (Wtech)katkısıyla yayına hazırlanan kitapta; “Teknoloji erkek işidir” algısını yıkan güçlü, cesur, eğitimli, donanımlı, sektöründe fark yaratacak çalışmalara imza atmış başarılı işkadınlarının ve kadın gücüne inanan erkek liderlerin kariyer hikayesine yer verildi.

Gücünü kadında nalan, kadın istihdamına, eğitime, toplumsal fırsat eşitliğine, kadın girişimci desteklerine katkıda bulunan ve “ekonomide daha fazla kadın” diyen markaların toplumla buluşma noktası olan Kadın Dostu Markalar Platformu; kadınların daha fazla desteklenmesi, iş hayatında daha fazla yer alması, seslerini daha gür çıkarabilmeleri amacıyla projeler üretmeye devam ediyor. Türkiye’nin öncü şirket ve oluşumlarının yönetim kurullarında görev alan 50iş kadınının başarı hikayelerinin yer aldığı Türkiye Ekonomisi’nin Kadın Liderleri dijital kitabının ardından Platform, Farkındalık Kitaplığı’na Teknolojide Kadın Gücü Kitabı’nı ekledi. Alanında güçlü, başarılı, fark yaratan çalışmalara imza atan kadınların ve teknoloji alanında kadın gücüne önem veren erkek yöneticilerden oluşan 30 başarılı iş insanının, biyografilerinin, yönetim felsefesi ve başarı hikayelerinin yer aldığı kitap herhangi bir erişim engeli olmadan www.kadindostumarkalar.orgadresinden okuyucuların beğenisine sunuldu.

STEM alanında kadınlara ihtiyaç var”

Teknolojide Kadın Derneği (Wtech)katkılarıyla yayınlanan kitabın kendilerini çok heyecanlandırdığını söyleyen Kadın Dostu Markalar Platformu Kurucusu Nazlı Demirel, “Pandeminin de etkisiyle baş döndürücü bir hızla ilerleyen teknoloji sektörüne kayıtsız kalamazdık. Dolayısıyla Farkındalık Kitaplığı’nın ikinci kitabını Teknolojide Kadın Gücü olarak belirledik. Sektörün içine girdikçe gördük ki çok doğru bir karar vermişiz. Teknoloji sektöründe her geçen gün artan yeni iş kollarıyla birlikte yeni yeteneklere ihtiyaç duyuluyor ve sektör bu kadar hızlı gelişirken istihdam açığı da artıyor. Ancak bu alanda sadece Türkiye’de değil Dünyada da STEM alanındaki kalifiye eleman eksikliğinin olduğunu gördük ve kadınların bu alanlara dahil edilmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık” dedi.

Sektörde çalışan kadın oranı yüzde 10”

Türkiye’de teknoloji sektöründe çalışan kadın oranının yüzde 10’lar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Demirel, genç kadınların genellikle orta okulda matematik ve bilime olan ilgilerini kaybettiklerini ve sadece yüzde 10’undan daha azının teknolojiyi birinci veya ikinci bir kariyer seçimi olarak gördüğünü söyledi. Demirel, “Tabi burada ana etken rol model eksikliği. Öğrencilerin yüzde 78’i teknoloji alanında çalışan ünlü bir kadını tanımıyor. Dünya Ekonomik Forum’un 2016 Küresel Cinsiyet Açığı Raporu’na göre; Endüstri 4.0’ınyaygınlaşmasıyla bilim ve teknolojide daha fazla kadına ihtiyaç duyulacak. Rapora göre eğer STEM alanındaki kadın-erkek oranı farkı mevcut hızıyla kapanmaya devam ederse, aradaki farkın kapanmasının 217 yıl süreceği tahmin ediliyor” diye konuştu.

Bu görev hepimizin”

Teknolojide Kadın Gücü kitabını hazırlarken birbirinden değerli çalışmalara imza atmış başarılı kadınların hikayesine yer verdiklerini ve bu kadınların başarı hikayelerinin genç kuşaklara ilham olmasını amaçladıklarını belirten Demirel, “2030 yılına kadar teknolojide 3,5-4 milyonluk uzman istihdam açığı oluşacağı tahmin ediliyor. Kadın iş gücünün teknoloji sektörüne çekilmesi ve bu konuda kadınların gelişim ve eğitimlerine katkıda bulunulması son derece önemli. “Erkek egemen” bir sektör olarak görülen teknoloji sektörünün temellerini kadınlar atmışken, kadınlara hak ettiği değeri vermek, sektörde kadın sayısını artırmak, çeşitliliği sağlamak ve kız çocuklarının bu alana yönelmesini sağlamak hepimizin görevi” şeklinde konuştu.

Kadın Dostu Markalar Platformu Hakkında…

2020 yılı Temmuz ayında çalışmaları başlayan ve 26 Kasım’da yayına giren KADIN DOSTU MARKALAR Dijital Platformu; “Sürdürülebilir bir toplum, sürdürülebilir bir kalkınma, toplumun kadınına verdiği hak ve özgürlüklerle ancak mümkün olacaktır” bu bilinçle hareket eden, her anlamda yaşanılabilir bir dünya ve eşit bir toplum için önemli çalışmalar ortaya koyan, bu yönde toplumda farkındalık yaratan, toplumun kadınını eğitimde, iş hayatında, aile ve sosyal hayatında destekleyen, kadına karşı şiddet ve fırsat eşitsizlikleri ile mücadele edip, toplumun yarısı kadınların hak ettiği özgürlük ve fırsatlar için mücadele veren markaların sektör bağımsız bir araya geldiği dijital bir platformdur. Toplumsal cinsiyet eşitliği bilincine hizmet eden, kadınların iş hayatında da daha aktif katılımlarını destekleyen, kadın gücünü ve girişimlerini destekleyen, kadın istihdamı, fırsat eşitliği, ekonomi, siyaset, bilim, spor, sanat, edebiyat, çevre ve sürdürülebilirlik gibi çeşitli konu ve alanlarda kadının toplumsal değerini ortaya koyan ve destekleyen projelerinin takipçisi olup, toplumun tüm kesimleriyle paylaşılması ve bu sayede toplumda önemli bir farkındalık oluşturması üzerine planlandı.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın