İlaçların adresi marketler değil

İlaçların adresi marketler değil
Paylaş

Yurttaşların bağışıklıklarını güçlendirmek için gıda takviyelerine yönelmesi sahte ürünlerin satışını 3 kat artırdı. TEİS Genel Başkanı Saydan, “Gıda takviyeleri ilaçtır, marketten değil eczaneden temin edilmeli” dedi.

Koronavirüs nedeniyle gıda takviyelerine artan ilgi sahte ürünleri giderek çoğaltıyor. Güçlü bağışıklığa sahip olmak ve hastalıklardan korunmak için vitamin ve gıda takviyelerine talep birçok sorunu da beraberinde getiriyor. İnternet hatta markette bile kontrolsüz şekilde satılan bu ürünler halk sağlığı için ciddi riskleri barındırıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, pandemiyle birlikte gıda takviyelerinin kullanılmasının artmasıyla birçok sorunla karşılaşıldığını söyledi.

Birgün gazetesinden alınan habere göre bu ürünlerin yanlış yerlerden temin edildiğini, piyasada sahte ürünlerin bulunduğunu belirten Saydan, “Ülkemizde sahte gıda takviyesi satışı da 3 kat arttı. Yanlış gıda takviyesi kullanımından dolayı zehirlenmelerden tutun da ölümcül birçok sağlık sorunu yaşayan vatandaşlarımız sık sık gündeme geliyor. Bu ürünlerin hangi koşullarda, hangi ilaçlarla ve hangi dozlarda alınması gerektiğini uzmanların kontrolünde kullanılması zorunluluğu yadsınamaz bir gerçek” dedi.

RİSK BARINDIRIYOR

Saydan, gıda takviyesi ürünlerin yasal düzenleme yapılarak eczane dışında satışının önlenmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti: “Tarım Bakanlığınca ruhsatlandırılan ve reklamı yapılarak internet, TV, market ve hatta benzin istasyonları gibi yerlerde satışına izin verilen bu ürünlerin bilinçsiz kullanımı büyük riskleri barındırıyor. Bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılarak sadece eczanelerden satışının yapılması gerektiğini savunuyoruz. İnsan sağlığını korumak için yasal olarak görevlendirilmiş bir meslek olan eczacıların bu görevini başka bir meslek ya da mecranın yapması mümkün değildir. Bu yüzden ilaç formunda olan bu ürünlerin yasal düzenleme yapılarak eczane dışında satışının önlenmesi artık toplum sağlığının korunması için bir gereklilik.”

Pandemiyle birlikte özellikle C ve D vitaminlerinin satışının arttığını kaydeden Saydan, şu uyarılarda bulundu: “D vitaminin de vücuttaki kan değerinin ölçümü yapılarak kullanılması gerekiyor. Bu vitaminin gıda takviyesi olsa bile saklanma koşullarına riayet edilmeden eczane dışında satışı zehirlenme riskini arttırır. C vitamini içeren gıda takviyeleri mutlaka 25 derecenin altında bir sıcaklıkta muhafaza edilmeli. C vitamini kontrolsüz saklanırsa bozulmalar meydana gelir.”

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın