DİKKAT…SİZDE ŞEKER BAĞIMLISI OLABİLİRSİNİZ!

DİKKAT…SİZDE ŞEKER BAĞIMLISI OLABİLİRSİNİZ!
Paylaş

Son yıllarda şeker ve şekerli ürünlerin tüketiminin artışı beraberinde kardiyovasküler hastalıkları,obezite ve tip 2 diyabeti tetikleyebilir. Şeker bağımlılığı  şekerli yiyecek ve içeceklerin aşırı kullanımı takıntılı bir hal alabilir.Birçok uzman şekerin bazı bireylerde bağımlılık benzeri şikayetler oluşturabileceğini belirtiyorlar.Bu yazımızda şeker bağımlılığı ile ilişkili potansiyel tehlikelerden bazılarını sizler için hazırladık.

Kilo Alma ve Obezite problemleri:Şeker ve tüketimi kilo alma ve obeziteye önemli bir sebeptir.Şekerli yiyecek ve içecekler genellikle kalori açısından yüksek, besin değeri açısından ise düşüktür. Vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla kalori tüketmesine kilo alımına ve zamanla kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanserler gibi çok çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen obeziteye yol açabilir.

Metabolik Hastalıklar: Şeker oranı yüksek bir diyet, insülin direncine ve metabolik sendroma yol açabilir; bunların her ikisi de tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık için risk faktörleridir. Kronik şeker tüketimi vücudun kan şekeri düzeylerini düzenleme yeteneğini bozabilir ve bu rahatsızlıkların gelişmesini hızlandırabilir.

Diş Sorunları: Şeker, diş boşluklarına ve diş çürümesine neden olan birincil faktördür. Ağızdaki bakteriler şekerle beslenir ve diş minesini aşındırarak çürüklere ve diş eti hastalıklarına yol açabilen asitler üretir.

Ruh Sağlığı:  Şeker tüketimi kan şekeri seviyelerinde hızlı ani yükselişlere ve düşüşlere neden olabilir. Bu, yorgunluk, sinirlilik ve daha fazla şeker isteğine neden olarak şeker bağımlılığı döngüsünün devamına neden olabilir.Bazı kişiler şeker bağımlılığı ile ilişkili ruh hali değişimleri, kaygı ve depresyon yaşayabilir. Şeker tüketimi beyinde zevk ve ödülle ilişkilendirilen dopamin salınımını tetikleyebilir. Zamanla bu,mutluluk duygusunu sürdürmek için şekerli gıdalara yönelme isteğine yol açabilir.

Sindirim Sorunları: Yüksek miktarda şeker içeren bir beslenme, bağırsak bakterilerinin dengesini bozabilir ve irritabl bağırsak sendromu (İBS) ve diğer mide-bağırsak sorunları dahil olmak üzere sindirim sorunlarına neden olabilir.Aşırı şeker alımı, artrit, kalp hastalığı ve otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere çeşitli kronik sağlık durumlarıyla ilişkili olan inflamasyonu etkileyebilir.

Bilişsel Bozukluklar: Aşırı şeker tüketiminin bilişsel işlevi bulabileceğini ve Alzheimer hastalığı riskini artırabileceğini gösteren bazı bulgulara rastlanabilir.

Şeker tüketen herkesin bağımlılık geliştirmeyeceğini bu olumsuz etkilerini aynı derecede yaşayamayacağını bilmek gerekir.Genetik, bireysel metabolizma ve yaşam tarzı, şekerin kişinin sağlığını nasıl etkilediğini belirler. Ancak şeker alımının azaltılması ve dengeli beslenmenin sürdürülmesi genel sağlık için tavsiye edilir. Şeker bağımlılığınız olabileceğini düşünüyorsanız veya şeker tüketimiyle ilgili endişeleriniz varsa bir sağlık uzmanından destek almanız önerilir.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın