Çocuğa ekran değil akran lazım…

Çocuğa ekran değil akran lazım…
Paylaş

Hülya Düzgün’ün moderatörlüğünde Bebeğimle Mutluyum Instagram sayfasına canlı yayın konuğu olan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Gelişimsel Pediatrist Yrd. Doç. Dr. Reyhan Erol Tamer konuşma sorunu yaşayan çocukların akran iletişimine yönlendirilmesini önerdi: Çocuklara ekran değil akran, oyuncak değil oyun öneriyoruz.

Pandemi çocukların konuşması gelişimini olumsuz etkiledi.

Pandemi sebebiyle uyaran eksikliği yaşayan çocukların dil gelişiminde sorunlar yaşandığını söylerken ailelerin çocukları ile bol bol oyun oynamasını öneren Dr. Reyhan Erol Tamer “Pandemiden özellikle 0-3 yaş arasındaki çocuklar çok etkilendi. Bu dönemdeki çocuklar için konuşma aynı zamanda bir öğrenme sürecidir. Çocuk konuşarak öğrenir. Konuşma geciktikçe gelişme de gecikir. Konuşmanın çocuk öğrenme sürecinde domino etkisi vardır. Pandemi sebebiyle akran iletişiminden de mahrum kalan çocuklar evde ekrana mahkum oldu.” diye konuştu.

Akran iletişimi çok önemli.

Dr. Reyhan Erol Tamer “Ekran değil akran, oyuncak değil oyun öneriyoruz. Anne-bebeler çocukları ile yüz yüze gelecek şekilde bol bol oyun oynasınlar. Oynarken diyalog kursunlar. Çocuklarının sorularına bıkmadan cevap versinler. Oyun konusunda çocuğu sınırlamadan, onların istediği oyunlara yönelerek bol sohbetli zaman geçirsinler. Televizyon-telefon-tablet ile zaman geçiren çocukların yeterince uyaran alamaz. Yemek yedirirken bile olsa, bunları açık olmasın.” dedi. Pandemide çocukların hijyen sebeplerle akranlarıyla daha az görüştüğünü bu durumun dil gelişimini olumsuz etkilediği söyleyen Dr. Reyhan Erol Tamer “Çocuklar birbirleri ile oynarken, paylaşırken öğrenirler.” şeklinde konuştu.

Konuşma problemlerine en iyi çare erken teşhis…

Normal doğum zamanında dünyaya gelen bir bebek 3 aylıkken agular yapmaya başlar. 6-7 aylıkken ismi söylendiğinde bakar. 1-1,5 yaşında iki üç kelime söyleyebilir. Bir bebek 1.5 yaşına geldiği halde konuşmuyor, işaret dili ile anlaşmaya çalışıyorsa; hele bir de komutları almıyorsa vakit kaybedilmeden bir doktora gidilmesi gerekir. Aile büyüklerinin babası da geç konuştu, halası da böyleydi, dayısı da ismi seslenildiğinde bakmazdı gibi telkinlerine kulak asmadan mutlaka bir çocuk doktoru tarafından değerlendirilmelidir. İşitme sorunları, otizm, down sendromu, serebral palsi hatta göz problemleri bile konuşmayı olumsuz etkileyebilir. Zaman kaybetmeden hemen tedavi ve terapiye geçilmesi gerekir.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın