Aşı hakkında verilen yeni bilgiler: Fiyatı ne olacak?

Aşı hakkında verilen yeni bilgiler: Fiyatı ne olacak?
Paylaş

Koronavirüs aşısı için meraklı bekleyiş sürüyor. Bu bekleyiş sürerken de bir yandan yeni açıklamalar geliyor. Ortaya çıktığı kadarıyla Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’na koronavirüs aşısıyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Çin merkezli Sinovac’ın geliştirdiği aşı hakkında bazı detaylar verildi. İşte koronavirüs aşısı için yeni bilgiler:

Koronavirüs aşısı söylenene göre ücretsiz

Sağlık Bakanı ile salgın hakkında konuştuğunu yazan Müftüoğlu, Sinovac ile görüşmelerin tamamlandığını ve gerekli yasal süreçlerin atlatıldığını bildiriyor. Hatta ilk uygulama için 10 milyon doz aşının sipariş verildiği ve aşıların da yola çıktığı aktarılıyor. Aşılama önceliği elbette sağlık çalışanlarında olacak ve bunun ardından sıra “kronik hastalardan ve diğer risk gruplarından oluşan kişilere” gelecek. İlk etapta 10 milyon doz aşı alınmış olsa da bu aşı dozunun 50 milyona çıkacağı da söyleniyor.

Koronavirüs aşısı için en merak edilen konulardan birisi de ücret oluyor. Bakan Koca’nın açıklamalarına göre aşı vatandaşlardan hiçbir ücret talep edilmeksizin uygulanacak. Bunun yanı sıra da başka üreticilerden farklı aşılar için ruhsatlama işlemleri de sürdürülecek. İşte bu nokta önemli zira ruhsatlandırma tamamlanınca da o aşıların eczanelerde ücretli olarak satılmasına izin verilecek. Burada bir ikilik oluşsa da söylenene göre, risk grupları bu koronavirüs aşısına ”ücretsiz” ulaşabilecek.

Müftüoğlu ve Bakan Koca arasındaki görüşmenin detayları bu şekildeydi. Aşı hakkındaki bilgilerin dışında Sağlık Bakanlığı valiliklere koronavirüsü test ücreti hakkında bir yazı gönderdi. Biliyorsunuz geçenlerde test ücretlerinin belirsizliği özel hastanelerde bu ücretlerin çok yüksek olmasıyla birlikte gündem konusu haline gelmişti.

İşte bazı sağlık kuruluşlarının yüksek ücret talep etmesinin önüne geçmek için harekete geçen bakanlık, COVID-19 testlerinin(RT-PCR testi) toplam ücretini standart olarak 250 TL olarak belirledi. Eğer bu sayının üzerine çıkılırsa sağlık kuruluşuna işlem başlatılacak. Bakanlığın resmî açıklaması ise şu şekilde oluyor:

”Bakanlığımızın düzenlemelerine ve Bakanlığımızca yayınlanan rehber ve algoritmalar ilgili mevzuatına aykırı uygulamaların tespit edilmesi halinde tespit edilen fiilin niteliğine göre, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesine, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve 992 Sayılı Kanunun ilgili maddelerinde öngörülen idari para cezaları ile ilgili sağlık tesisi sorumlu/mesul müdürleri hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanacak.

RT-PCR testi için fazladan alınan ücretin iadesi sağlanacak. Aykırı uygulamaların sürdürülmesi veya tekerrürü halinde ise 992 sayılı Tahrihat ve Tahlilat Yapılan ve Masli Teamüller Aranılan Umuma Mahsus Bakteriyoloji ve Kimya Laboratuvarları Kanununun ilgili maddeleri uyarınca ilgili birimlerin faaliyetlerinin durdurulması yönünde işlem tesisi edilecek.”

kaynak SDN Nilay Kamu

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın